MACista tagok

Igazolt versenyzőink:

 

Berkovics Imre

10025_522204891161353_1737957436_n

Berkovics Imre  a számok embere. Aki ismeri, tudja róla, hogy racionálisan gondolkodó, a világ relális dolgaihoz ragaszkodó személyiséggel rendelkezik. Egyszer azt mondta, őt leginkább a számokkal lehet jellemezni, azok sosem hazudnak. Ezért is leginkább a következő táblázat fejezi ki őt:

Egyéni csúcsok

Versenyszám Eredmény Helyszín Dátum
1500m 3:41.62 Budapest (HUN) 09.07.1995
1500m fp. 3:54.71 Budapest (HUN) 22.02.1997
3000m 7:58.20 Bratislava (SVK) 01.06.1994
3000m fp. 7:53.21 Stuttgart (GER) 02.02.1997
2 Mérföld 8:27.51 Rhede (GER) 30.07.1995
5000m 13:40.96 Cottbus (GER) 21.06.1995
10,000m 29:08.38 Veszprém (HUN) 15.05.1993
8 km Utcai Futás 23:33 Balatonfüred (HUN) 29.07.1994
10 km Utcai Futás 29:51 Korschenbroich (GER) 09.04.2000
Félmaraton 1:02:46 Košice (SVK) 04.10.1997

forrás: http://www.all-athletics.com/hu/node/42441

Fendrik Zsóka

Sárváron kezdtem el futni még gimnazista koromban, egy helyi versenynek köszönhetően. Minden év tavaszán nővéremmel és a barátainkkal a 12 órás váltócsapatban indultunk. Később a tanulmányaim miatt Budapestre kerültem, ahol elhatároztam, hogy megcsinálom a maratont. Egy kis közösségben futottunk a Sas-hegyen, 2009-ben pedig életem első maratonját teljesítettem. Azóta beleszerettem ebbe a távba. Legjobb időeredményemet 2013. májusában Triestben értem el. A legfontosabb versenyek számomra azóta is a maratonok, illetve a páros és csapatversenyek. 2013 tavaszán kerültem a MAC-ba. Kitűztem magamnak célul a 3 órán belüli maratont, melyben Török János segítségét kértem.Azóta, amennyire munkám engedi lejárok az edzésekre a többiekhez. A csapatban a nevetés és a jókedv garantált 🙂 Fáradtan, de feltöltődve megyek haza, készen állva a célok elérésére.

zsóka2

Gajári Dávid

Sipos Dávid edzőtársaként 1998-tól vagyok a MAC sportolója. Egy évre az 1999. novemberi motorbalesetemet követően én is Török János csapatába szegődtem. Az edzések adták a napjaim ízét. Hálával tekintek az edzéseken és versenyeken töltött percekért. A klub légköre adta, hogy ne csupán versenyekre készüljünk, hanem megéljük az oda vezető utat is. Jelenleg nem a perceket és kilométereket számlálom, hanem Isten csodáit családomban, gyermekeimben.

Gajári Dávid

Igaz Bálint

igazBemutatkozásként részlet a masz.hu által készített interjúból:

– Milyen út vezetett a válogatott szintű atlétikától a masszőri tevékenységig?

– A Testnevelési Egyetemen volt lehetőségem kitanulni ezt a szakmát is, aztán megtanultam… Szüksége volt a környezetemnek masszőrre, így szívesen sajátítottam el a fogásokat. Nem mellesleg érdekelt is – különben nem kezdtem volna el. Hamar kiderült: jól tettem. A “civilek” nagyon hálásak voltak. Akkoriban, az ezred forduló környékén nem sok sportolót masszíroztam.

Inkább a “nem” sportolók világában kezdtem el a tevékenységemet. Érdekes, hogy sose hirdettem magam. Úgy terjedtem, mint a népmese: szájhagyomány útján. Közben végeztem az egyetemen, nemcsak mint testnevelő tanár, hanem atlétikai szakedzői diplomát is szereztem. (Szakdolgozataim megvannak…!)

Említettük már a versenyatlétikát…
– Ez is az egyetemhez kötődik. Ott kezdtem el atletizálni. Előtte kosárlabdáztam. Dr. Molnár Sándor kezdett el velem foglalkozni, majd Dr. Török János vette át az irányítást. Abban az évben, korosztályomban megnyertem a Magyar Bajnokságot, lettem válogatott és ez a következő évben is sikerült. Elég hamar felzárkóztam a felnőtt élmezőny mögé/mellé.

A felnőtt válogatottságig is eljutottam. Hoztam pár rossz döntést a sportolásommal kapcsolatban, ami oda vezetett, hogy nem tudtam tovább lépni és kijutni nagyobb világversenyekre. Ez csak a sportolói “karrierem” szempontjából volt rossz döntés. A masszőri pálya és a civil életem tekintetében viszont, innen visszatekintve azt kell mondanom: nem baj, hogy így alakult…

Teljes cikk

Józsa Gábor

2002-ben kerültem a csapatba, amelyet dr. Török János vezetett. Már első alkalommal megragadott a csapat szellemisége és családias hangulata. Rengeteg év eltelt, de azóta is – töretlenül – nagy büszkeség számomra, hogy ebbe a csapatba tartozhatok és hogy János lehet az edzőm. Fő versenytávom jelenleg a maratoni táv, de 3000 métertől maratonig minden versenytávon versenyzek. Maratonon háromszor  nyertem bajnokságot (2011, 2012, 2013), emellett sikerült félmaratonon (2012), 10000 méteren (2013) és 3000 méteren fedett pályán (2013) is bajnokságot nyernem. Egy alkalommal válogatott csapatban szerepeltem. (Mezei EB – 2012) Az atlétika mellett 1998-tól 2009-ig tájokozódási futásban is versenyeztem, ahol négyszer nyertem felnőtt magyar bajnokságot és hat alkalommal voltam válogatott kerettag. Legjobb nemzetközi eredményem egy 14. hely a 2004. évi Egyetemi és Főiskolai Tájékozódási futó Világbajnokságon. Tájfutó edzőm: Dr. Zakariás János. A sport mellett főállásban informatikai fejlesztőként dolgozom (a tanulmányaim befejezte óta).

jozsa

(Fotó: Őszi Szilvia)

Lauf Kinga

Lauf Kinga

Kedves Roland

Kis Tibor

Vidéken kezdtem sportolni, először szertornáztam. Bátyám hatására gyorsan felhagytam a tornával, és elkezdtem atlétizálni. Roli fanatizmusa és szenvedélyes sportolni vágyása engem is megfertőzött. Kezdetben az eredményesség központi szerepet töltött be az életemben, korosztályos versenyeken országos bajnokságok dobogójára sikerült felállnom, és válogatottként is képviseltem hazámat.  Az egyetem alatt azonban a tanulás miatt sajnos háttérbe szorult nálam a sport versenyszerű űzése, azonban még a mai napig állandó rendszerességgel cipőt húzok.  Az eredmény orientált sportolást felváltotta nálam a szabadidős jellegű testmozgás, mert ma már csupán puszta kedvtelésből futok. Persze ez nem azt jelenti, hogy egy-egy utcai futóverseny alkalmával nem állok a rajtvonal mögé, de mindezt ma már csak szórakozásnak fogom fel. Jogászként dolgozom a BRFK-n és gyakran elindulok a rendőrség által szervezett versenyeken is. Ami azonban az évek során semmit sem változott, és ugyanaz maradt az a baráti társaság, a hangulat, és a belső kényszer, hogy a megváltozott viszonyok ellenére is minden edzésen a maximumot nyújtsam, és a kihajtsam magamból mindazt, ami bennem van az adott napon.

Kis Roland

Roli Roland

Emléke örökké el bennünk!

Kis Zsanett

Kiskunhalason kezdtem “pályafutásomat”, de eleinte inkább csak futogattam, több-kevesebb sikerrel. Kezdetben nem igazán érdekelt a versenyzés, csupán bátyáim hatására kezdtem el futni, hogy mindig a társaságukban lehessek. Ezt a nézetemet változtatta meg dr. Török János, amikor azt mondta, hogy járjak fel edzéseire Budapestre. Bátyáim akkor már a MAC-ban versenyeztek, de nem nagyon osztották János véleményét . Végül azonban Jánosnak mégiscsak sikerült meggyőznie arról, hogy versenyezzek, így 2002-ben – a családi hagyományokat követve – a MAC atlétikai szakosztályának tagja lettem. A fővárosba kerülve a MAC töltötte be számomra a család és a baráti társaság szerepét is egyben. A tagok azóta is többet jelentenek számomra pusztán MACista sporttársaknál, ahogyan dr Török Jánosra tanácsai is inkább az életre, semmint a versenyekre készítettek fel. Versenyzőként junior, utánpótlás és felnőtt magyar bajnokságokon állhattam dobogóra, válogatottként pedig képviselhettem hazámat és klubomat. A MAC tagjaként részt vehettem a medulini mezei EB-n, ahol csapattársammal Molnár Barbarával együtt lettünk válogatottak. Dr. Török János MAC-ban végzett munkájának köszönhetően 2 évet az Észak-Karolinai High Point Egyetemen tölthettem sport ösztöndíjasként. Külföldről hazatérve a MAC szakosztáylvezetőjének, Vajda Zsuzsának hatására megismerkedhettem a sportág egy teljesen új és számomra egy igen izgalmas oldalával is. Most már nem csak a pályáról, hanem néha-néha a pálya széléről is figyelemmel kísérhetem a futással kérkedők tevékenységét.

Zsani

Kuncz Gábor

kuncz 4

Kuncz  Gábornak  hívnak  23-éves vagyok, 13-évesen  kezdtem futni, és azóta  is versenyszerűen futok,eleinte a rövidebb számokban remekeltem de kitartásomnak  köszönhetően végül a hosszabb számok  mellett( 10km,21-km,egyéb ultrás  versenyek )  kötöttem  ki, számos eredményekkel büszkélkedhetem. Szeretem csinálni mert állóképességet kitartást és kihívást nyújt számomra.

Makár László

Makár Laci

16 éves koromban ismerkedtem meg az atlétikával Nyíregyházán. 4 évig versenyszerűen futottam. Ezután sajnos 20 év kihagyás következett. Majd 2009-ben újra megcsapott a futás csodálatos világa! Elkezdtem rendszeresen edzegetni. Mindig maximalista típusú ember voltam, így az újrakezdés után is, számomra nehezen elérhető célokat tűztem ki magam elé, amikért keményen kell edzenem. Nekem a rekortánon végzett résztávos edzések nagy adrenalint jelentenek! Az edzéseimet is a Mac pályáján szoktam csinálni, így mikor az itt sportoló srácok szóltak hogy igazoljak le hozzájuk, akkor örömmel jöttem. Sajnos a munkabeosztásom miatt nem tudok velük edzeni, de jó érzés tudni hogy közéjük tartozom! A Coca-Colánál dolgozom mint gépész. A kedvenc távom a félmaraton, de a rövidebb távokat mint a 3000m, 5000m, 10.000m, is szeretem. Én már a veterán korosztályt képviselem, így említésre méltó eredményeim  nincsenek.  Egy lelkes amatőr vagyok 🙂

 

Markót Tamás

2003-ban, 17 évesen kezdtem el a futás alapjait a Tatabányai Sport Clubban. Ekkor még a középtávfutással, ezen belül is az 5000 méteres táv minél gyorsabb teljesítésével próbálkoztam. Néhány évvel később váltottam a hosszabb távok felé.  2008-ban lettem a MAC atlétika szakosztályának a tagja, miután a főiskolai tanulmányaimat a fővárosban folytattam. Már az első pillanatban megragadott a csoportban uralkodó családias hangulat, de rendkívül profi szemlélet. Azóta rengeteg utcai futóversenyen indultam, félmaratonokat és maratonokat futottam, sőt párszor a maratoni távon is túl lépve az ultrafutók világába is belekóstoltam. Az ULTRABALATON-t kétszer (2012, 2013) párosban teljesítettem, mindkét alkalommal a dobogó második fokára állhattunk fel. Az irodában töltött munkaórák után remek kikapcsolódás az esti edzés. Közgazdászként végeztem és jelenleg a bankszektorban dolgozom, mint elemző.

216932_1692227473147_2803833_n

Molnár Barbara

Magával az atlétikával otthon kerültem közelebbi kapcsolatba, mivel a szüleim mindketten járatosak voltak ebben a sportágban. Míg anyukám középiskolai szinten űzte a rövidtávfutást, apukám versenyszerűen futott és a fő száma a 3000 méteres akadályfutás volt. Egyértelmű volt tehát, hogy általános iskolába sporttagozatra irattak be. Első futóversenyem is egy iskolai mezei verseny volt, a Népstadionban. Ezen a versenyen figyelt fel rám, későbbi edzőm, dr. Török János, aki a verseny után meglátogatott otthon (Népstadion:)), hogy meginvitáljon a csoportjába. Másnap már a pályán kezdtem meg futókarrieremet, ami idestova 18 éve tart. Két évvel később én lettem az újáalakúlt MAC első korosztályos országos bajnoka, és ehhez további 15 bajnoki címet sikerült begyüjtenem 21 éves koromig. Ebben voltak pálya, mezei, kismaraton és félmaraton bajnokságok. Felnőtt bajnok egy maratonváltó tagjaként lettem, amihez további 4 második és 2 harmadik helyet szereztem, mezein, fedettpályán, akadályon és félmaratonon. Az utóbbi években a maratoni  távot helyeztem előtérbe és ezen a távon próbálok minél jobb eredményt elérni. Mindig is vonzottak a hosszú távok, hiszen ehez volt tehetségem és pályán is ezeken indultam, de a maraton versenyek légköre az, ami igazán megfogott és eltérített a pályaversenyektől. Az elkövetkezendő években is szeretnék minél szebb városokban, minél jobb eredményt elérni.

Molnár Barbara

Némedi Zoltán

Az egyetem elvégzése utNémediZoltánán 2001 szeptemberében kerültem a MAC-hoz. Nagyon jó kis csapat jött össze, nem is gondolkodtam sokat, közéjük akartam tartozni. Nagyon jól tudtuk egymást segíteni ösztönözni az edzéseken, amelyek egyéni csúcsainkon és a versenyeredményeinken egyaránt meglátszott. Hasonló életkorunk és érdeklődésünkből fakadóan nem csak az edzéseken, de azon kívül is rengeteg időt töltöttünk el. Mely barátságok a mai napig megvannak. MACistaként 3-szor szereztem felnőtt bajnoki bronzérmet 1500m-n, 2003-ban és 2005-ben fedett pályán, 2004-ben szabadtéren. 3-szor lettem egyetemi főiskolai országos bajnok 1500m-n (2003,2004,2005). S tagja voltam a3x1000m-s bajnokcsapatnak 2003-ban. 2006-ban kerültem kapcsolatba a canicrossal (kutyás terepfutás), amelynek azóta is a rabja vagyok. Rendszeresen indulok hazai és nemzetközi versenyeken. 6x nyertem bajnokságot a kutyás sportban.

Nemzetközi eredményeim:

Esdra EB: 3.hely

IFFS VB: 4.hely

 ECF EB: 5.hely

 

Németh Roland

 Németh Roli

http://www.youtube.com/watch?v=AwVepHTqA1w

Perity Gabriella

perity2010-ben futottam az első félmaratonomat egy budapesti versenyen próbaképp. Az itt elért jó helyezést és időt Vajda Zsuzsának köszönhettem, ahogy azt is,hogy bekerültem ebbe színes és valóban mindig jókedvű csapatba. Az ezt követő évben ismertem meg dr. Török Jánost, akinek kreatív, ösztönző munkájának köszönhetően ma már az igazolt versenyzők táborát gyarapíthatom. Versenyzői pályafutásom során több távon (1500 m, 5000m, 10 000 m, mezei, félmaraton) kipróbáltam magam, melyek közül pontszerző helyen sikerült célba érkeznem 1500m-en a fedettpályás, valamint a félmaratoni országos bajnokságokon 2013-ban, illetve utóbbi távon egy budapest bajnoki ezüstéremmel színesíthettem az egyéni eredményeimet. Örömmel tölt el, hogy a női, csapatban szerzett OB bronzérmekhez is részvételt nyújthattam mezei és félmaratoni távokon. A munkám során Európai Uniós ellenőrként, közgazdász szemmel veszem górcső alá a támogatásokkal megvalósult hazai fejlesztéseket, mely lehetővé teszi a változatos helyszíneken, változatos munkákba való betekintést.

 

Sipos Dávid

Középiskolásként kezdtem el versenyszerűen atletizálni az FTC színeiben. 1997-től már a MAC sportolója, versenyzője voltam. Nevelőedzőm Eppich László volt, majd dr. Török János csoportjába ”igazoltam.” Tehetségtelenségemhez képest szép sikereket értem el 800 és 1500 méteres síkfutásban. Pár éve abbahagytam a versenyzést, azóta utcai futóversenyeken veszek részt, valamint itt-ott edzéseket vezetek amatőr futók számára. A MAC közösség mindig is sokat jelentett számomra. Az itt eltöltött évek segítettek a felnőtté válásban úgy testileg, mint szellemileg. A legjobb barátaim közül sokat e csapatban ismertem meg, amiért nem lehetek elég hálás a Mindenhatónak!

Somfai Dávid

Budapestre ért a közép-ázsiai expedíció

Somfai (Kara) Dávid az olimpiai ezüstérmes atléta, tízpróbázó, öttusázó Somfay Elemér fiaként – édesapja nyomdokaiba lépve és a hagyományokat folytatva – a MAC egyesület sportolói közé tartozik. Édesapja 1924-ben atlétikában a párizsi olimpián ötpróbában a 2. helyen végzett, aki  1922-tőt 1930-ig 19-szeres magyar bajnokként, 1921-től 1930-ig pedig 10-szeres országos csúcstartóként 1920-óta volt a MAC atlétája (Somfay Elemér nagybátyja Stromfeld Aurél volt !). Öttusában 1932-ben a Los Angeles-i olimpián a 7. helyen végzett, így hát nem is véletlen, hogy fia, Dávid is az atlétika, azon belül is a középtávfutás mellett kötött ki. Volt ifjúsági magyar bajnok, majd háromszoros ifjúsági válogatott, ezután utánpótlás bajnok. 1989-90-ig Idaho Universityn sportösztöndíjjal tanult, majd 1993-ban a Buffalo-ban (Egyesült Államok) megrendezett nyári Universiade-n a 4×400 m síkfutás váltó tagjaként bronzérmet szerzett. 1993-96 között ötszörös magyar bajnok lett 400m-es és 800m-es síkfutásban, miközben 1989-96 között kilencszeres lett válogatott. 2009-ben még egy interjún így válaszolt arra a sporttal kapcsolatos kérdésre, hogy hogyan is áll mostanában az atlétikával?:  “Talán megpróbálok futni egy veteránrekordot – válaszolja. – Úgy tudom, negyven év fölött még senki sem teljesítette két percen belül a 800-at.” Jelenleg  aorientalistaként és filológusként dolgozik, és 1991-től kezdőden rengeteg keleti utazáson vett részt: Kína (Ujguria), Szibéria, Kazaksztán, Kirgizsztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Mongólia, Tádzsikisztán. Hazánkban egyedüli személyként megtanult a megtanulta autentikus szinten a tuva torokéneket.

Nevéhez fűződik:

  • 2002 Dialógus Néprajzi Film Fesztivál Különdíja;
  • 2010 Almásy nyomában utifilm;
  • 1993-94 Kazaksztán ösztöndíj,
  • 2001 University of Manchester, Eötvös ösztöndíjjal PhD,
  • 2002 ELTE BTK PhD ösztöndíj
  • 2001 első filmjének elkészítése (Kirgizsztán)

Források:
http://www.whoiswho-verlag.ch/versionnew/ungarn/verlag/63.php?txt_Language=HU&real_str_PersID=41004719&uniqueID=4280a2d1-2000-473a-93a9-fffa933423ca
http://mek.oszk.h u/00300/00355/html/ABC13280/13967.htm
Cikkek:
http://nol.hu/archivum/lap-20090227-20090227-37
http://www.afoldgomb.hu/emberi-tenyezo/1064-sziuk-oroksege-szertefoszlott-romantika
http://mno.hu/ikon/az-ikon-vendege-somfai-kara-david-1115884
http://www.nyest.hu/hirek/inkognitoban-a-sziuknal
Énekek:
https://www.youtube.com/watch?v=WPppLGxJqjE
Filmek:
http://port.hu/pls/pe/person.person?i_pers_id=165798
Előadások:
http://videotorium.hu/hu/recordings/details/6440,Samanok_az_archivumban

 

Vajda Zsuzsa

Sportpályafutásom győri gimnazista éveimben kezdődött, majd 1992-ben a TF-en folytatódott, ahol testnevelő tanári diplomám mellett szakedzőit is szereztem. Ezekben az években eleinte dr. Molnár Sándor egyetemi tanár, edző segítette versenyzői felkészülésemet, majd dr. Török János csoportjába kerültem, a MAC-ba. Ekkor ez a szakosztály még mindössze négy főből állt. Szemem láttára vált ez a kis csapat népes közösséggé. 1998 óta szakosztályvezetőként is részese lehetek e régi club ”felvirágoztatásának.” Versenyzői pályafutásom során szinte valamennyi futószámban rajthoz álltam, de igazán szép sikereket maratoni futásban értem el. A válogatott tagjaként két alkalommal is képviselhettem hazánkat nemzetközi versenyeken. 1996 óta tanítok a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. Hiszek a sport egyéniség-, és közösségformáló erejében, ezért próbálom a MAC profi és amatőr csapatának összekovácsolódását – tehetségemhez mérten – segíteni.

Varga József

166017_518018504913325_1461089990_n

1989-ben kezdtem atletizálni egy hirtelen jött ötlettől vezérelve.  Kezdetben magasugrás és 300 gát voltak a fő számaim, de már akkor is a hosszabb futások tettek igazán boldoggá. 2005-ben kerültem a MAC-ba, és azóta már csak a futásra koncentrálok. Jó hangulat és profi edzői háttér jellemzi az egyesületet. 1500m-től a 100km fölötti távokig szinte mindenhol elindulok: utcán és terepen egyaránt. A sok munka miatt mostanában nem tudok annyit, illetve olyan  minőségben edzeni, ahogyan én azt szeretném, de optimista vagyok és bizakodva nézek a jövő felé. Nagy terveim vannak az elkövetkezendő évekre vonatkozóan, remélem meg tudom azokat valósítani. Négy Budapest bajnoki cím, és két országos bajnoki 2. helyezés után, szeretnék első is lenni.

 

Vélemény, hozzászólás?