Magyar Sport Napja

1875. május 6-án rendezte a Magyar Athletikai Club a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten. Ennek emlékére a kormány 2000-ben hozott határozata alapján ezen a napon ünnepeljük a Magyar Sport Napját.

Tisztelegve a magyarországi sport alapjait lerakó nemes elődök előtt és elismerve annak sikeréért és népszerűsítéséért fáradozók munkáját a Magyar Köztársaság Ifjúsági és Sportminisztere díjakat alapított, hogy a magyar nemzet nevében köszönetét fejezze ki a hazai sportélet kiválóságai előtt, és követendő például állítsa őket a felnövekvő nemzedékeknek.

 

„Tehetséges nép a magyar”                

MHO/MTI- 2013. május 6., hétfő

Százharmincnyolc éve rendezték az első szabadtéri versenyt BudapestenSzázharmincnyolc éve, 1875. május 6-án rendezték az első szabadtéri versenyt Budapesten. A jeles alkalmat idén is megünnepelték, Simicskó István államtitkár szerint a magyarok a sport világában nagyon is tehetségesek.

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért és ifjúságért felelős államtitkára is koszorút helyezett el hétfőn a Szabadság téri MAC-emlékműnél a Magyar Sport Napja alkalmából. „Az újkori olimpiákon szerzett érmek számát tekintve Magyarország a világ élmezőnyéhez tartozik, ez pedig jól mutatja, hogy a magyarok a sport világában nagyon tehetségesek – fogalmazott Simicskó István. – Terveink között szerepel az, hogy minden hónapban legyen egy csütörtök, amely a sportról szól”. Az államtitkár szerint elsősorban szabadidősport-rendezvényekben gondolkodnak, ennek részletes kidolgozásában pedig kérni fogják a Magyar Olimpiai Bizottság és többek között a Magyar Athletikai Club (MAC) közreműködését is.

Az államtitkáron kívül Fábián László, a MOB sportigazgatója, valamint Kállay Kristóf, a MAC elnöke is koszorút helyezett el az emlékműnél, amelyet 2000-ben, az 1875. május 6-án rendezett első európai szabadtéri atlétikai verseny színhelyén emeltek. 1875. május 6-án rendezte a Magyar Athletikai Club a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten. Ennek emlékére a kormány 2000-ben hozott határozata alapján ezen a napon ünnepeljük a Magyar Sport Napját.

http://magyarhirlap.hu/tehetseges-nep-a-magyar

 

Comments are closed.