Esterházy Miksa emlékérem (Esterházy Miksa díj)

Eszterházy Miksa emlékdíj

(Eszterházy Miksa emlékérem)

dijMagyarország hivatalos lapjában, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerkesztésében álló, jogszabályokat és jogszabálynak nem minősülő egyéb jogi dokumentumokat gyüjtő időszaki lapban, a Magyar Közlöny 170. számában az  Eszterházy Miksa emlékdíj adományozásának jogi kereteit találhatjuk meg. 2012. december 15-én  megjelent kiadványban olvasható 49/2012. (XII. 15.) számú EMMI rendelet, melynek alapján az Emberi Erőforrások  Minisztere sport ágazatban  által a következő elismeréseket és díjakat adományozhatja:

1. Bay Béla-díj,

2. Csík Ferenc-díj,

3. Kemény Ferenc-díj,

4. Eszterházy Miksa-díj,

5. Kerezsi Endre-díj

46. Eszterházy Miksa-díj

46.1. A díj a sport népszerűsítésében, a lakosság fizikai és erkölcsi állapotának fejlesztése érdekében hosszú időn keresztül kifejtett kiemelkedő tevékenység elismerésére a testneveléssel és a sporttal foglalkozó civil szervezetekben, köztestületekben dolgozó személyeknek, továbbá a magyar testkultúra és sportélet fejlesztése érdekében a hazai és nemzetközi sportéletben hosszú ideig eredményesen dolgozó személyek részére adományozható.

46.2. A díj átadására a Magyar Sport Napja (május 6.) alkalmából kerül sor.

46.3. A díjból évente legfeljebb négy adományozható.

46.4. A díjazott szobrot és az adományozást igazoló oklevelet kap. A szobor fehér carrarai márványoszlopból és az azon elhelyezett portréból áll. A talapzat ezüstözött bronzból „dór oszlop” talpzattal. A díj neve ezüstözött lemezre vésve az oszlop alsó harmadában szerelve. Magassága 260-280 mm, az oszlop 200 mm x 40 mm hengeres márvány, a talapzat 80 mm átmérőjű. A szobor Szabó Géza ötvösmester alkotása.

46.5. A díjhoz pénzjutalom jár. A díjjal járó pénzjutalom mértéke az illetményalap tizenkétszeresének megfelelő összeg.

 

http://www.kormany.hu/download/7/9b/c0000/49_2012%20_Magyar%20K%C3%B6zl%C3%B6ny_emmi%20kit%C3%BCntet%C3%A9s.pdf

Comments are closed.